Engineering

Engineering

Onze engineers vragen zich continu af hoe het beter, eenvoudiger, sneller en/of goedkoper kan. Indien we in een vroeg stadium bij de ontwikkeling van een nieuw onderdeel / gietstuk betrokken worden, kunnen we de maakbaarheid van het product sterk verbeteren, de foutkans reduceren en de kosten verlagen.

Zo maken onze engineers veel gietsimulaties en worden deze gebruikt voor reverse engineering.

Gietsimulatie

Door onze jarenlange gietervaring te combineren met een gietsimulatie kunnen we het ontwerp van een gietstuk optimaliseren. Fenix Industries maakt hierbij gebruik van gietsimulatiesoftware.

Op basis van de legering, giettemperatuur en soort vormzand simuleert de software de gietbaarheid van het product. Hiermee kan er tijdig gesignaleerd worden of er voldoende vormvulling is tijdens het gietproces en of er geen porositeit optreed. Hiermee gaan we voor ‘First Time Right’, waarbij we in één keer tot een zo goed mogelijk homegeen gietstuk willen komen.

Door het uitvoeren van een gietsimulatie voorkomt u onnodige fouten in het gietstukontwerp. De praktijk leert dat circa 80% van de fouten in gietstukken ontwerpfouten zijn. Door onze engineers in een vroeg stadium in te schakelen kunnen we tijdig het ontwerp verbeteren en optimaliseren en voorkomen we het creëren dure proefstukken.

Voordelen van gietsimulaties:

  • Lokaliseert mogelijke probleemgebieden in het gietstuk
  • Vermindert de kans op porositeit en of scheurvorming
  • Verbetert de kwaliteit van het gietstuk

Reverse engineering

Als de originele ontwerpen of tekeningen van een onderdeel /gietstuk niet meer beschikbaar zijn en herstel niet meer mogelijk is, kan reverse engineering de oplossing bieden.

Onze engineers scannen met hun 3D-meetsystemen het object en creëren op basis daarvan een nieuw 3D CAD-model. Deze kan als basis worden gebruikt om een nieuw gietstuk te produceren.

De 3D-scan is een hulpmiddel om tot een nieuw ontwerp te komen conform de huidige bestaande afmetingen. Onze engineer zal de tekening daarna nog aanpassen en optimaliseren. We kunnen desgewenst ook een gietsimulatie toepassen op het ontwerp.

Makkelijk & snel contact opnemen

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Scroll naar boven