Gietstukken inspiratie

Heeft u een bepaalde wens voor een gietstuk? Door ons mee te laten denken, kunnen wij de beste hoogwaardige legering kiezen die past bij de klantsituatie. Zo helpen wij bij het kiezen van de optimale materiaalsoort en geometrie voor de gietstukken. Denk bijvoorbeeld aan de mate van corrosiebestendigheid van een gietstuk met een specifieke toepassing.
Neem contact op met Fenix Industries en wij komen zo snel mogelijk bij u terug.

Gietstukken gallerie

Materialen gietstukken

Bij Fenix Industries zijn we gespecialiseerd in het gieten van hoogwaardige gietstukken in zowel RVS als non ferro legeringen. Met jarenlange ervaring en expertise leveren wij gietstukken die voldoen aan de specifieke eisen van verschillende toepassingen en industrieën.

Non ferro gietstuk

Non ferro gietstukken worden vervaardigd door het smelten van legeringen die geen ijzer bevatten. Voor onze non ferro gietstukken maken we gebruik van hoogwaardige materialen, zoals aluminumbrons (o.a. ASTM B148), brons, tinbrons, aluminium, mangaan aluminiumbrons en messing. Deze legeringen bieden uitstekende eigenschappen op het gebied van duurzaamheid, corrosiebestendigheid en mechanische sterkte. 

Non ferro gietstukken hebben vaak een lager gewicht dan roestvrij staal. Dit maakt ze geschikt voor toepassingen waar gewichtsbesparing belangrijk is. Het is echter belangrijk om op te merken dat de materiaalkeuze voor een gietstuk afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder de specifieke toepassing en vereiste eigenschappen. Aluminium biedt bijvoorbeeld een goede combinatie van sterkte, lichtgewicht en corrosiebestendigheid, terwijl brons uitstekende slijtvastheid en glij-eigenschappen heeft.

RVS gietstuk

RVS gietstukken worden vervaardigd door het smelten van roestvrijstalen legeringen en ze vervolgens in een specifieke vorm te gieten. Voor onze RVS gietstukken maken we gebruik van diverse materialen, waaronder Duplex. Een belangrijk kenmerk van Duplex is de hoge weerstand tegen corrosie, waardoor het ideaal is voor toepassingen in de chemische industrie, scheepsbouw en de olie- en gasindustrie. 

Daarnaast bieden RVS gietstukken ook goede mechanische eigenschappen, waaronder sterkte en taaiheid. Ze kunnen hoge temperaturen, drukken en mechanische belastingen weerstaan, waardoor ze geschikt zijn voor zware industriële toepassingen.

Vormtype gietstukken

Bij Fenix Industries bieden we u verschillende mogelijkheden wat betreft het vormtype van de gietstukken die we produceren. Verschillende toepassingen en vereisten kunnen leiden tot verschillende voorkeuren voor het vormtype. Daarom bieden we u de keuze tussen handvorm en 3D zandvorm.

Handvormgieten is een traditionele methode waarbij een ervaren vakman het vormproces met de hand uitvoert. Deze methode maakt het mogelijk om complexe vormen en unieke ontwerpen te realiseren met een grote mate van flexibiliteit. Handvormgieten is ideaal voor op maat gemaakte of unieke gietstukken waarbij precisie en vakmanschap vereist zijn.

Daarnaast bieden we ook de optie van 3D zandvormgieten. Dit is een geavanceerde techniek waarbij een 3D-model van het gewenste gietstuk wordt gebruikt om een zandvorm te maken met behulp van geautomatiseerde machines. Deze methode maakt het mogelijk om gietstukken sneller te produceren.

Meer weten?

Fenix Industries creëert gietstukken voor veel verschillende toepassingen en industrieën. Dit kunnen onder andere machineonderdelen, motorblokken, kleppendeksels, cilinderkoppen, filterbehuizingen, slijtringen, dopmoeren en andere grote of complexe gietstukken zijn. 

Het gietproces is afgestemd op de klantvraag en zal dus niet in elke situatie hetzelfde zijn. Ons zandgieten proces bijvoorbeeld biedt veel vrijheid in formaat, vorm en materiaalkeuze. Heeft u een product dat u in een serie wilt laten gieten, dan kan coquillegieten een uitkomst zijn.

Heeft u een vraag of kunnen wij meedenken in de ontwikkeling van een gietstuk? Vraag dan een offerte aan, we helpen u graag.

Scroll naar boven