Messing gieten

Zoekt u een specialist in messing gieten? Al 50 jaar produceren wij hoogwaardige gietstukken voor een breed scala aan industrieën. Messing staat bekend om zijn goudgele gloed en wordt tegenwoordig veel toegepast in omgevingen met LNG. U kunt bij onze gieterij terecht voor het gieten van enkelstuks en kleine series.

Wat is messing?

Messing is een legering die hoofdzakelijk bestaat uit koper (Cu) en zink (Zn), maar het kan ook kleine hoeveelheden andere elementen bevatten. Vanwege de kleur wordt het ook wel ‘geelkoper’ genoemd. Messing is een hard materiaal dat in dunne lagen kan worden gegoten, wat het ideaal maakt voor fijne, gedetailleerde ontwerpen. Denk hierbij aan ornamenten, beelden, deurknoppen, handgrepen, scharnieren, sloten en nog veel meer. Je vindt het gebruik van messing ook terug bij industriële toepassingen.

Een ander voordeel van messing is dat het niet roest. Er kan zich wel een oxidatielaag op het metaal vormen, maar dit is weg te poetsen met goede koperpoets. Een dunne laklaag helpt aanslag te voorkomen. Het laat zich ook goed hergebruiken en is daarom bijzonder duurzaam. Ongeveer negentig procent van alle messingproducten wordt gerecycled. Het schroot van messing wordt verzameld en in de gieterij opnieuw omgesmolten.

Het gieten van uw messing product

Bij Fenix Industries zetten we onze expertise in het gieten van messing in om hoogwaardige producten te vervaardigen. Deze expertise stelt ons in staat om gietstukken te produceren voor een breed scala aan industrieën. Onze messing gieterij maakt gebruik van de zandgietmethode, waarbij een mal van zand wordt gebruikt om het gesmolten messing in te gieten. Hierdoor kunnen wij hoogwaardige gietstukken produceren in korte tijd.

Of messing gieten een goede keuze is voor uw product hangt af van uw specifieke behoeften en het type product. Wij voorzien u graag van advies.

Messing als alternatief voor brons

Messing en brons zijn beide koperlegeringen die veel op elkaar lijken. Messing is wat geel van kleur en brons is meer rood/roze van kleur. Wanneer een koperlegering meer dan 60 procent koper bevat en zink geen hoofdbestanddeel is, wordt deze legering brons genoemd.

Brons wordt traditioneel gebruikt voor beelden en artistieke toepassingen vanwege zijn opvallende kleur en duurzaamheid. Messing wordt vaak gebruikt als een kosteneffectief alternatief voor brons. De keuze tussen brons en messing voor een project hangt af van de toepassing. Messing is uitstekend te bewerken en brons biedt een uitstekende weerstand tegen corrosie. Fenix Industries assisteert u bij de keuze voor het juiste materiaal. 

Onze werkwijze

Gieterij Fenix Industries kan zowel enkelstuks als kleinere series produceren. Naast het bieden van hoogwaardige messing gietstukken, staan we u ook graag bij met advies en ondersteuning. Om u inzicht te geven in de werkwijze van onze gieterij hebben we het proces uitgewerkt in onderstaande stappen:

  • Uw aanvraag komt binnen via website, mail of telefoon
  • Maken van de offerte
  • Akkoord offerte
  • Ontvangst model van de klant of model aanmaken
  • Routing bepalen (zie expertises)
  • Het (proto)gietstuk wordt gemaakt
  • Kwaliteitscontrole van het gietstuk
  • Transport-gereed maken van de order
Makkelijk & snel contact opnemen

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Scroll naar boven