Non-ferro

Een non-ferrometaal is een metaal dat geen ijzer bevat of een legering waarbij het aandeel ijzer minder dan 50% van het totaal is. Fenix Industries heeft zich de afgelopen 50 jaar gespecialiseerd in het gieten van hoogwaardige legeringen. Wij maken non-ferro gietstukken voor toepassingen in uiteenlopende industrieën.

Soorten non-ferrometalen

Een non-ferrometaal bevat geen of weinig ijzer. Hierbij wordt vaak het onderscheid gemaakt tussen zuivere metalen en legeringen.

Lichte metalen, zware metalen en edelmetalen behoren allemaal tot de groep van pure non-ferrometalen. Enkele voorbeelden zijn koper, zilver, goud en tin. Non-ferro legeringen zijn materialen die bestaan uit twee of meer metalen, of een metaal en een ander element. Door het mengen van verschillende metalen worden de eigenschappen veranderd, zoals de sterkte, corrosiebestendigheid of geleidbaarheid. Enkele voorbeelden zijn aluminiumbrons, tinbrons en messing.

Verschil tussen ferro en non-ferro

Ferro- en non-ferrometalen verschillen voornamelijk in hun samenstelling en toepassingen. Ferrometalen bevatten ijzer als hoofdbestanddeel en zijn magnetisch, wat nuttig is in vele technische toepassingen. Non-ferrometalen blinken uit door hun specifieke kenmerken zoals lichtgewicht en corrosiebestendigheid, wat hen veelzijdig maakt voor diverse toepassingen. De waarde van ferrometalen wordt vaak bepaald door kwantiteit, terwijl bij non-ferrometalen de kwaliteit voorop staat.

Waar wordt non-ferro gebruikt?

De veelzijdigheid van non-ferro maakt het ideaal voor tal van toepassingen en sectoren. Bijvoorbeeld de offshore-industrie, waar vaak zeer hoge eisen gesteld worden aan gietstukken. Een non-ferro legering zoals aluminiumbrons, dat bekend staat om zijn corrosie- en zeewaterbestendigheid, is hier vaak de voorkeurskeuze.

Voor de scheepsvaart, machinebouw en andere zware industrieën is het non-ferro materiaal nodig dat wordt gekenmerkt door uitstekende corrosiebestendigheid, slijtvastheid en bewerkbaarheid. Tinbrons is een van de mogelijkheden.

Non-ferro legeringen zijn ook cruciaal in de automotive, bouw, elektronica en medische sector, waarmee Fenix Industries een breed scala aan industrieën bedient.


Non-ferro legeringen

Sinds eind jaren zestig heeft Fenix Industries een uitstekende reputatie opgebouwd op het gebied van non-ferro legeringen. Wij kunnen hoogwaardige gietstukken leveren in enkelstuks en kleinere series. Vraag een offerte aan en onze non-ferro gieterij neemt snel contact met u op. Ook bij specifieke en complexe onderdelen denken we graag met u mee en gaan we met u in gesprek om een maatwerkoplossing te kunnen leveren.

Makkelijk & snel contact opnemen

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Scroll naar boven